Kdo bo Vidku napravil srajčico?

Bistvo projekta je recikliranje in ponovna uporaba že rabljenih oblačil. Tekom projekta bomo pokazali, da lahko predmete-oblačila, ki jih sami ne nosimo več in nam stojijo v omarah ponovno uporabimo in ne zgolj zavržemo. Velikokrat se zgodi, da še povsem uporabne stvari zavržemo zgolj zaradi tega, ker smo se jih naveličali, ne zavedamo pa se, da lahko z malo truda ta oblačila malce spremenimo, jim dodamo dodano vrednost in ponovno uporabimo. Tekom projekta se bomo učili šivanja, popravljanja in spreminjanja oblačil v nove, uporabne predmete.

 

Začeli bomo z zbiranjem starega in že uporabljenega blaga. Organizirali bomo akcijo, zbiranja starih oblačil. V ta namen bomo pripravili promocijsko gradivo (oblikovanje in tisk letakov), ki ga bomo raznosili po Novomeškem okolišu. Ljudi bomo povabili, da nam darujejo svoje stare obleke, le te bomo nato predelali in iz njih naredili različne uporabne predmete (majice, kile, torbice, nahrbtnike. lutke …). V decembru bomo organizirali stojnico, na kateri bodo lahko le-te tudi oddali.

 

Za udeležence bomo izvedli  15 delavnic, na katerih bomo iz zbranega blaga in volne izdelovali nova oblačila (vzglavnike, odeje, broške, kape, šale, rokavice, torbice, ovitke za telefone, modne dodatke,…itd). Na teh izobraževalnih delavnicah bomo mlade učili šivanja, štrikanja in ustvarjanja na tem področju. K sodelovanju bomo povabili tudi izkušene šivilje in druge,  ki se nam bodo želeli pridružiti in se naučiti nekaj novega.

 Sledila bo modna revija za mladinske skupine iz Novega mesta in okolice, na kateri bomo iz zbranih oblek najprej izdelali nove, na koncu dneva pa se bomo v njih sprehodili po modni pisti. Bistvo tega srečanja bo v ustvarjanju in novih idejah. Učili se bomo šivati, štrikati, plesti ter izražati svojo kreativnost.

 V decembru bomo na trgu v Novem mestu tudi postavili stojnico, na kateri bomo del oblačil (nekatere že predelane, nekatere pa tudi samo rabljene a še povsem uporabne ponudili mimoidočim). Oblačila bodo na voljo brezplačno, vsak pa bo lahko prispeval prostovoljni prispevek, ki ga bomo namenili v dobrodelne namene. 

Projekt podpirajo:

- Župnija Novo mesto Šmihel

- Mestna občina Novo mesto

- Krka d.d.

-