Gorjanski medvedje

Šušlja se, da je Novo mesto ugledalo prve skavte 13. decembra 1997 na slovesnih zaobljubah v eni izmed treh novomeških far - Šmihelu. Prisegli s(m)o predvsem študentje. Po nekaj mesečnem instant usposabljanju bodočih voditeljev smo ustanovili vse tri veje (VV, IV, PP) in pričeli z rednimi srečanji. Za nami je sedaj že kar cela serija zimovanj in poletnih taborov. Med redne letne dejavnosti naj uvrstimo tudi spomladanske ekološke akcije, obisk ljudi s posebnimi potrebami ter starejših občanov, raznos luči miru iz Betlehema, pripravo mladinskega miklavževanja, vrečanje- žakljanje po zasneženih Gorjancih ter kopico takšnih in drugačnih izhodov… Enkrat na mesec se steg zbere na maši, kjer sodelujemo in po možnosti ji sledi družabni skavtski večer.

Naš steg danes zajema več ali manj okoli 110 - 120 skavtinj in skavtov; V SKVO-ju se dobiva okoli 15 aktivnih voditeljev, predstavnik Bratovščine odraslih skavtov ter duhovni asistent(i).

Skavtska soba je zidana in prostorna, od oktobra 2010 tudi  na novo popleskana, tako da medvede na sončni strani Gorjancev lahko obiščete tudi v zimskem času.